Masthead header

Hoera Lente! | Tips voor het fotograferen van Bloesem

Wanneer de bloesem weer aan de bomen komt is het voor mij pas echt lente! Meestal begint de bloesem bloei rond half maart maar dat hangt natuurlijk een beetje af van de winter die we gehad hebben.

Hieronder laat ik jullie een aantal verschillende foto’s zien die ik dit seizoen heb gemaakt, het laatste artikel over het fotograferen van bloesem was alweer twee jaar oud dus tijd voor nieuwe foto’s en een herschreven blog. Mocht de tekst je dus deels bekend voorkomen dan kan dat dus kloppen :-)

Een aantal tips voor het fotograferen van bloesem die ik je kan meegeven. Er is geen goede of foute manier natuurlijk dus doe vooral waar jij blij van wordt :-)

Afhankelijk van de bloesem die je in de buurt kunt vinden , zijn er verschillende dingen die je kunt uit proberen.
Wat ik zelf meest doe is fotograferen van groot naar klein. En daarmee bedoel ik het onderwerp en de omgeving (wanneer dat fotogeniek is natuurlijk), en dan steeds kleiner fotograferen: Van overzicht naar detail. Denk aan foto’s van een of meerdere bloemen, alles scherp of slechts een deel scherp, een tak, een enkele bloem aan een tak etc.

bloesem, fotocursus keukenhof

Wanneer je een groot diafragma kiest , zoals bijvoorbeeld 1.2 / 1.4 / 1.8 of 4.0 en inzoomt op de bloesem, kun je een paar bloemen scherp naar voren laten komen en de achtergrond zal er dan wazig uit komen te zien. In de fotografie wereld noemen we dit depth of field (scherptediepte)
Door op deze manier te fotograferen leg je de nadruk op het scherp gestelde deel binnen je foto. Dit kun je op foto 1 goed zien. De bloemen op de voorgrond zijn scherp, alles wat zich daarachter bevind , is dat niet. Wil je een groter deel van de foto’s scherp hebben? Verander dan je diafragma en zie wat het doet, bij F5.6 heb je meer scherpte dan bij F1.8.

Wanneer je een macro lens hebt en dichtbij de bloesem kunt komen zonder gevaar voor langsrijden auto’s , slootjes etc. is dat natuurlijk ook fijn! Zelf fotografeer ik niet met een macro lens dus daarover heb ik geen tips voor je.

Wat je zult merken wanneer je witte bloesem fotografeert is dat de belichtingsmeter van de camera het vaak niet helemaal correct doet.

Wanneer je bijvoorbeeld de bloesem van dichtbij fotografeert en veel wit in het beeld hebt, zal de camera onder gaan belichten omdat er veel ‘licht’ (wit dus) is en je bloesem gaat er dan vlak en plat uitzien en wordt vaak zelfs nog wat grijzig. Wanneer je ongeveer 2/3 tot 1 of 1.5 stop overbelicht kun je ervoor zorgen dat de bloesem weer wit wordt zoals jij dit ziet wanneer je er naar kijkt. Hoeveel je precies moet overbelichten hangt af van de hoeveelheid licht en de instellingen van je camera. Probeer het eens uit en kijk welke resultaten je krijgt en wat voor jou de mooiste foto’s zijn geworden. Check je instellingen van die betreffende foto en neem dat mee voor een volgende ronde fotograferen

bloesem, fotocursus keukenhofbloesem, fotocursus keukenhof

Wacht niet te lang wanneer er bloesem aan de bomen komt, voor je het weet doet de wind alle blaadjes weer vallen en ben je te laat, zonde!

Vind je het fotograferen van bloesem toch nog lastig? Je kunt een 1 op 1 workshop boeken waarbij ik je graag verder op weg help. Klik voor meer informatie over de workshops even hier.

Alle getoonde afbeeldingen uit dit artikel zijn natuurlijk ook te koop voor bij jou thuis aan de muur of bijvoorbeeld op hout of als ansichtkaart. Voor meer informatie hierover , kun je even contact met me opnemen via info@chantalcornet.nl dan voorzie ik je graag vrijblijvend van de benodigde informatie.
De foto’s in dit artikel zijn verkleind en niet geschikt voor afdrukken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit: FacebookTwitterPinterest
F a c e b o o k
T w i t t e r
P i n t e r e s t
I n s t a g r a m